sâmbătă, decembrie 19, 2015

Turte de Ajun

Turtele acestea aromate îmbogățesc masa în ajunul Crăciunului. Se prepară simplu și repede. Tradițional ele se pregătesc cu julfă, adică, cu semințe de cânepă. Eu, însă, le-am pregătit cu miez de nucă.


Sunt găteală de post, sunt simple și fără pretenții boierești, însă cuprind în ele toată dulceața și prospețimea copilăriei ce așteaptă, la ferestre împodobite cu flori de gheață, venirea Sfântului Crăciun.

Pregătirea turtelor:
Într-un castron încăpător, framânți bine, bine, 500 gr de făină albă, o linguriță de sare fină și apă călduță, până când vei obține un aluat elastic și fin.
Întinzi foaie fină din care tai turtițe.
Așezi o tavă pe foc vioi și coci repejor turtițele și pe o parte și pe cealaltă.
Le lași să aștepte pe un ștergar curat.

Pregătirea siropului:
Prepari o cană bună de ceai aromat, de tei și iasomie.
Adaugi în ceai zahăr vanilat și 7 - 8 linguri bune de miere.
Fierbi până se îngroașă puțin.

Umplutura:
Prăjești 300 de grame de miez de nucă.
Mărunțești din cuțit miezul de nucă și îl amesteci cu 100 de grame de zahăr pudră.

Înmoi turtițele în sirop, le tăvălești bine prin miez de nucă și le așezi una peste alta în straturi delicioase.

Poftă bună !