marți, iulie 28, 2015

Mic dictionar culinar - Capitolul II Branzeturi




Cornish Yarg
Este o brânză obținută din lapte de vacă în Cornwall, Anglia.
Înainte de procesul de maturare această brânză este învelită într-un strat de frunze de urzică.
Are o consistență cremoasă şi moale, cu miezul uşor friabil.
Versiunea Cornish Wild Garlic Yarg este învelită în frunze de usturoi.


Chura Kampo
Brânză uscată tibetană, obținută din lapte de iac.
Are o textură densă, dură şi uscată.


Fontina
Celebră brânză italiană, obținută din lapte de vacă, în regiunea muntoasă Val d’Aosta din nordul Italiei.
Vei întâlni alte brânze din aceasta familie, de exemplu: Fontinella, Fontal, sau Fontella, însă Fontina Val d’Aosta este cea mai apreciată.
Fontina originală poartă timbrul Consorzio urmat de un număr ce identifică producătorul şi timbrul DOP (Denominazione di Origine Protetta).
Înainte de a ajunge pe masa ta această brânză trece printr-un proces de maturare de până la 90 de zile.
Este o brânză cu o textură cremoasă, semi-moale, densă şi fină.
Gustul său bogat o face ideală pentru fondue şi nu numai.


Feta
Brânză originară din Grecia, obținută din lapte integral de oaie, din lapte de capră, sau dintr-un amestec de lapte de capră  şi oaie.
Fină şi bogată, are o consistență deosebit de cremoasă.
Gustul său deosebit dă bogăție multor salate şi acompaniază cu mult succes carnea de miel, dar nu numai.


Gorgonzola
Celebră şi delicioasă această brânză este originară din nordul Italiei, provincia Milano, mai precis din orăşelul Gorgonzola.
Are o consistență moale, păstoasă şi ceea ce este specific Gorgonzolei, este îmbogățirea acesteia cu mucegaiuri nobile în faza de maturare.
Culoarea sa este galben palid strabatuta de firisoare verzui.
Poate fi folosita la prepararea multor feluri de mancare pe baza de carne de pui, de exemplu, sau a multor sosuri, dar poate fi mancata si ca atare. Este excelenta alaturi de painea integrala.


Grana Padano
Produs de excelență, obținut din lapte de vacă, în nordul Italiei, mai precis în zona Câmpiei Padane.
Este o brânză semigrasă, cu o consistență dură, granulată.
Gustul  plăcut, uşor sărat, permite acestei brânze să fie mâncată alături de fructe, rasa peste diferite mâncăruri, sau însoțita de pâine de casă.


Kefalotyri
Brânză ce provine din Grecia şi Cipru, obținută din lapte de oaie şi / sau capră. În funcție de combinația de lapte folosită pentru fabricarea sa, această brânză are o culoare ce poate varia de la alb la galben.
Are o consistență dură, este sărată şi are un gust uşor picant, puternic şi bogat.
Este foarte bună rasă peste diferite salate sau mâncăruri.


Leyden
Este o brânză produsă în Olanda din lapte de vacă, parțial degresat şi aromată cu chimen.
Conține grăsimi intre 30 şi 40 %. Are o consistență densă, culoare galbenă şi un gust picant şi aromat.


Limburger
Originară din Belgia, această brânză este astăzi produsă şi în Germania, Olanda şi America.
Obținută din lapte de vacă, este o brânză fermentată, cu o consistență cremoasă, semi-moale.
Are un gust picant, sărat şi este renumită pentru mirosul său puternic datorat bacteriilor.
No o recomand celor cu un nas sensibil.


Maroilles sau Marolles
Brânză obținută din lapte de vacă, originară din regiunile Picardy şi Nord-Pas-de-Calais în nordul Franței. 
Are consistență moale, fină şi cremoasă, un gust bogat şi o aromă puternică.
Se foloseşte în multe rețete franțuzeşti specifice nordului Franței.


Montasio
O brânză specifică regiunilor din nordul Italiei, produsa din lapte de vacă, în 
Friuli Venezia Giulia,  Belluno, Treviso, Padova şi Venezia.
Are un gust intens, bogat şi aromat, mai dulce în cazul varietăților cu timp mai scurt de maturare şi mai puternic aromat - uşor picant în cazul varietăților cu timp mai lung de maturare.
Perioada de maturare variază de la 3 la 18 luni.


Mozzarella
O brânză ce provine din sudul Italiei.
Este obținută din lapte de bivoliță şi sau vacă.
  • mozzarella fior di latte, obținută din lapte de vacă
  • mozzarella di bufala, obținută din lapte de bivoliță
  • mozzarella affumicata, după cum spune numele: afumată
Are o frumoasă culoare albă şi o consistență elastică, semi-moale.
Gustul său este dulce şi bogat. De aceea poate fi folosită la prepararea multor delicatese, de la pizza la salate sau diferite mancaruri la cuptor. deoarece însoțeşte bine atât carnea, cât şi legumele.


Pecorino sardo
Sub acest nume sunt cuprinse mai multe varietăți de brânză obținute din lapte de oaie în sudul Italiei, mai precis în regiunea Sardenia.
De culoare alb-gălbuie, această brânză poate fi “dulce” cu gust delicat sau “maturată”, cu un gust mai picant.
Pecorino obținut după o perioada mai lungă de maturare are o consistență mai dură şi poate fi folosit ras în diferite mâncăruri.


Roquefort
Excelenta branza franceza, obtinuta prin injectarea, in timpul rafinarii, cu mucegai nobil albastru.
Are coaja de culoare galbuie, iar miezul este strabatut de firisoare albastru-verzui.
Gustul sau este puternic, picant, usor afumat-sarat.
Poate fi mancat alaturi de fructe, in special pere, sau in diferite sosuri, amestecata cu iaurt sau smantana.