marți, iulie 14, 2015

Cum poți cultiva roşii gustoase pe balconEste destul de simplu. Este necesar să respecți câteva reguli simple şi vei avea o recoltă de roşii gustoase ca să nu mai vorbim de mulțumirea de a le vedea cum cresc bogate şi viguroase datorită îngrijirilor tale.
Ai nevoie de un loc însorit şi ferit de curenți prea puternici de aer.
Vasele trebuie să aibă găurele pentru scurgerea apei şi să fie suficient de încăpătoare. Eu am ales vase cu o capacitate între 7 şi 10 litri.
Este util ca pe fundul vasului să aşezi un strat de pietre pentru un bun drenaj al apei.
Pamântul din vase trebuie să fie afânat. Pământul prea greu şi prea dens nu permite rădăcinilor să respire în voie. Eu am obținut roşii sănătoase şi puternice folosind un amestec de 1/4 pământ de grădină şi 3/4 pământ de flori cumpărat de la un magazin de specialitate. Însă folosirea pământului de grădină nu este mereu cea mai bună soluție deoarece poate conține bacterii dăunătoare. Aşadar, “dacă nu cunoşti grădina nu folosi pământul”. Alege pământul din magazinele de specialitate.
Pentru a asigura o respirație corectă plantelor tale poți să procedezi astfel: alege unul - două tuburi din plastic, cu puțin mai înalte decât vasul tău; fă două - trei şiruri de găurele în lungul tuburilor şi înfinge aceste tuburi adânc în pământ.
Plantele vor avea nevoie de susținere când vor creşte şi în acest scop poți folosi tutori (araci).
Atenție: atât tuburile cât şi tutorii trebuie să fie fixați în pământ când plăntuța este încă micuță şi nu are încă rădăcini extinse pentru a evita ruperea acestora.


Poți alege să cumperi răsaduri sau să creşti roşiile direct din semințe. Poți descoperi semințe valoroase, primăvara devreme, în piață, direct la băbuțele gospodine. Te asigur că nu vei regreta ! Vei descoperi delicioasele soiuri româneşti “De Țigăneşti”, “Țâța Vacii Românească”, “Inimă de bou” sau “Zarca”. Desigur poți alege să cumperi semințele din magazinele de specialitate.
Semințele le poți planta în păhărele de plastic, umplute cu pământ bine afânat, pe la începutul lunii martie. Este bine să aşezi păhărelele într-un loc luminos şi călduț, să le uzi în aşa fel încât apa să nu stagneze şi să distrugă semințele. Când răsadurile au devenit viguroase le poți muta în vasul propriu.
Fertilizarea trebuie făcută cu grijă deoarece plantele ce cresc în ghivece vor avea de suferit de pe urma fertilizărilor prea dese, agresive sau din cauza folosirii fertilizanților prea puternici.
În magazinele de specialitate vei găsi fertilizanți speciali ce pot fi folosiți şi în agricultura biologică.
Din când în când va  trebui să îndepărtezi lăstarii ce cresc la subsuoara frunzelor. Aceasta este aşa numita operațiune de copilire, adică de îndepărtare a copililor.
Atenție: plantele de roşii au nevoie de multă apă. Udă-le aşadar din abundență şi în mod regulat. Însă ține cont de faptul că pământul trebuie să fie umed nu ud, iar apa nu trebuie să stagneze pentru a nu distruge rădăcinile.
Udarea incorectă a roşiilor (la intervale neregulate, cu cantități insuficiente sau excesive de apă) combinată cu lipsa calciului din sol, poate duce la putrezirea vârfului fructelor.


Această boală a roşiilor poate fi combătută prin menținerea unui nivel constant de apă în sol şi prin stropirea plantelor, în faza de înflorire, cu un fertilizant pe bază de calciu.

În puține cuvinte:
  • vase încăpătoare ce asigură un bun drenaj al apei şi permit rădăcinilor să respire
  • multă lumină
  • fertilizare cu măsură
  • pământ afânat şi menținut umed prin udare regulată.


Spor la grădinărit !