luni, iunie 08, 2015

Prăjitură cu roşcove şi alune

O prăjiturică uşor de pregătit, pentru cei ce apreciază aroma deosebită a roşcovelor.
Și dacă este să judec după viteza cu care s-au golit cele două tăvi pe care le-am pregătit, prăjitura aceasta a obținut aprecieri pozitive din partea criticilor mei cei mai exigenți.

Ingrediente:
  • 12 ouă
  • 200 gr unt + puțin unt pentru uns tava
  • 250 gr mascarpone
  • 30 gr praf de copt
  • 7 linguri zahăr
  • 3 linguri făină albă
  • 12 linguri pudră de roşcove
  • 3 lingurițe rom
  • 250 gr ciocolata pentru menaj
  • 400 gr alune decojite
  • un praf de sare

Preparare:
Separi albuşurile de gălbenuşuri.
Presari gălbenuşurile cu un praf de sare.
Bați albuşurile spumă (la început la o viteză mică a mixerului şi mai apoi la o viteză mai mare).
Cănd ai obținut spuma de albuşuri adaugi puțin câte puțin zahărul, mixând până la topirea acestuia.
Separat mixezi gălbenuşurile împreună cu untul şi mai apoi cu cele 250 gr de mascarpone, până la obținerea unei creme omogene, pe care mai apoi o încorporezi în albuşurile bătute spumă.
Adaugi mai apoi, mixând în continuare, făina, romul,  praful de copt şi (treptat) pudra de roşcove.
Incălzeşti cuptorul la 180 °C.
Tapetezi o tavă încăpătoare cu hârtie de copt unsă cu puțin unt.
Torni compoziția în tavă şi dai la cuptor.
După 25 de minute scoți tava din cuptor şi presari deasupra prăjiturii ciocolata rasă şi alunele mărunțite (în prealabil decojite şi uşor rumenite).
Mai laşi tava în cuptor încă 5 - 10 minute şi totul este gata.
Scoți tava din cuptor şi laşi prăjitura să se răcească înainte de a o tăia.

Poftă bună !