luni, iunie 01, 2015

Focaccia

Focaccia este o bună însoțitoare a brânzeturilor şi a multor feluri de salamuri şi şunculițe. Ai nevoie de puține ingrediente şi este uşor de pregătit.

Ingrediente:
  • 1 kg de făină albă
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 40 gr drojdie
  • 1 lingură de miere de albine
  • 1 linguriță sare
  • 250 gr măsline verzi fără sâmburi
  • apă caldă cât cere aluatul pentru frământare
Pentru emulsia cu care vei unge focaccia:
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură apă
  • un praf de sare
Preparare:
Desfaci drojdia, împreună cu mierea în puțină apă caldă.
Într-un castron încăpător amesteci sarea cu făina, adaugi drojdia şi uleiul şi începi să frămânți.
Frămânți adăugând câte puțină apă caldă până când aluatul este omogen şi nu se mai lipeşte de mână.
Laşi aluatul să crească.
Când aluatul şi-a dublat volumul întinzi o foaie ceva mai grosuță de un deget.
Tapetezi o tavă cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei de măsline.
Întinzi foaia de aluat în tavă.
Cu degetele presezi suprafața foii de aluat pentru a obține gropițe, în care vei aşeza măslinele, bineînțeles.
Mixezi bine două linguri de ulei de măsline, o lingură de apă şi un praf de sare pentru a obține o emulsie cu care ungi toată suprafața foii de aluat.
Acoperi foaia cu măsline, pe care le mai presezi puțin în aluat.
Dai tava la cuptor. La 180°C are nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a fi gata.

Poftă bună !