miercuri, iunie 17, 2015

Aripioare de pui cu ciuperci


Sunt atât de fragede şi de pline de aromă aripioarele încât se mănâncă într-un timp mai scurt decât timpul de care aş avea nevoie pentru a vi le descrie. Și cum nu este frumos să vorbeşti cu gura plină, las la o parte prezentările şi intru în miezul rețetei.
Ingrediente:
  • 1 kg aripioare de pui
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 1 ceapă mai mărişoară
  • 3 - 4 căței de usturoi
  • 3 morcovi
  • 1 rămurică de rozmarin
  • 1 rămurică de cimbru
  • 1/2 linguriță coriandru boabe
  • 3 - 4 frunze dafin
  • 3 - 4 cuisoare
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 3 pahare vin roşu
  • 1/2 pahar ulei de măsline
  • 3 linguri ulei 
Preparare:
Cu o seară înainte marinezi aripioarele astfel: le speli şi le cureți, le masezi bine, pe toate părțile, cu sare şi piper, le aşezi într-un castron în care adaugi coriandrul, frunzele de dafin, cuişoarele, rămurelele de rozmarin şi cimbru, iar mai apoi torni peste toate acestea vinul roşu şi uleiul de măsline. Acoperi şi laşi la marinat în frigider.
A doua zi:
  • cureți şi tai ceapa mărunțel
  • cureți şi tai morcovii, rondele
  • zdrobeşti cățeii de usturoi ca pentru mujdei
  • cureți şi tai ciupercile feliuțe.
Să începem prepararea propriuzisă.
Scoți aripioarele din sosul marinat şi le pui să se rumenească în ulei încins, într-o oală încăpătoare, însă nu foarte mult ci doar atât cât să prindă puțină culoare.
Strecori sosul şi păstrezi zeama aromată.
Scoți aripioarele de la prăjit şi le laşi să aştepte la o parte până le vine iaraşi rândul să sară în oală.
În acelaşi ulei în care ai rumenit aripioarele, rumeneşti ceapa şi morcovul.
Când s-au înmuiat puțin, adaugi usturoiul şi mai apoi aripioarele.
Torni zeama aromată peste aripioare, acoperi oala şi laşi totul să forfotească înăbuşit aproximativ 15 minute.
Adaugi ciupercile.
Laşi să scadă sosul şi să se fiarbă-prăjească totul, la foc potrivit, amestecând din când în când.
Încă 10 - 15 minute şi totul este gata.

Poftă bună !