vineri, mai 08, 2015

Rozmarinul

Este una dintre plantele mele preferate. Mai ales că, alături de salvie, busuioc, mentă sau măghiran, creşte tare frumos şi fără pretenții deosebite, oferindu-ți posibilitatea de a avea o micuță grădină aromată chiar la tine pe balcon.
Rozmarinul preferă locurile însorite. Este bine să foloseşti un vas destul de încăpător şi care să asigure o bună scurgere a apei  deoarece excesul de umiditate este dăunător rădăcinilor.
Dacă vara rozmarinul se bucură atunci când este ținut la soare, iarna are nevoie de un loc luminos, departe de surse directe de căldură sau de curenți de aer rece. In ceea ce priveşte udarea, este bine să menții pământul uşor umed. Vara este suficient să uzi planta o data la două zile iar iarna o dată la 8 - 9 zile. Tine cont de faptul că frigul şi umiditatea excesivă pot să distrugă planta de rozmarin.
Rămâne verde tot anul  şi în plus, alungă țânțarii.

Are multe efecte benefice asupra organismului: stimulează digestia şi funcțiile hepatice, îmbunătățeşte circulația sanguină şi stimulează memoria, însă eu vreau să-ți vorbesc aici despre “Rozmarinul bucătar”. Deoarece în bucătărie este un aliat de nădejde.
Poți să foloseşti crenguțele sale, curățate de frunze, pentru frigărui.
Gustul său răşinos  se îmbină plăcut cu carnea de vânat, oaie sau porc. Câteva frunze proaspete vor da un gust plăcut peştelui pregătit la cuptor. Nici friptura de miel nu se supără dacă-i adaugi o crenguță de rozmarin.
Este delicios şi alături de legume şi verdețuri. 
Roşiile, fasolea, dovleceii, vinetele şi varza se vor simți răsfățate în compania rozmarinului. Ce să mai spun despre cartofii cu rozmarin ?
Poți folosi frunzele rozmarinului şi verzi şi uscate. Trebuie doar să iei în considerare faptul că frunzele uscate au un gust diferit de al celor verzi. Rozmarinul uscat are un gust uşor amărui, pierde parte din aroma răşinoasă şi devine puțin iute.
Foloseşte combinația: rozmarin - usturoi - cimbru când pregăteşti, de exemplu, o pulpă de berbec la cuptor. Aroma din bucătăria ta va chema la masă şi vecinii de la etajul 10, nu doar familia.