vineri, mai 29, 2015

Cozonac

Aroma cozonacilor mă  trimite direct în fața bradului de Craciun sau lângă ouăle roşii de la Paşti. Cred că este cea mai românească şi cea mai strâns legată de sărbători rețetă. Nu sunt foarte greu de făcut însă nici foarte uşor. Eu am încercat multe rețete până când am învățat să-i fac gustoşi şi să aibă şi aspectul sărbătoresc al adevăraților cozonaci româneşti. Nu mă încred în rețetele ce declară: “extrem de uşor de făcut”, “fără frământare şi foarte rapizi”. Poate sunt bune însă sunt un alt fel de cocături, nu cozonaci.
Merg pe mâna rețetelor clasice şi sunt atentă la calitatea ingredientelor. 
Hai să începem !
Ingrediente:
  • 1 kg făină albă (de calitate, se înțelege)
  • 12 ouă
  • 250 gr unt + unt pentru ungerea tăvilor
  • 1 pahar miere de albine + 1/2 pahar miere pentru uns cozonacii
  • 250 gr stafide
  • 300 gr miez de nucă
  • 3 linguri cacao
  • 2 ceşti lapte
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 300 gr zahăr
  • 3 lingurițe zahăr vanilat
  • 2 linguri rom
  • 1/2 linguriță sare
Preparare:
Este bine să pregăteşti toate ingredientele din timp pentru ca acestea să aibă toate aceeaşi temperatură.
Pregăteşti plămădeala astfel: în laptele călduț dizolvi zahărul, desfaci drojdia, adaugi zahărul vanilat şi trei linguri de făină si bați bine până când se omogenizează totul.
Separi gălbenuşurile de albuşuri.
Bați albuşurile spumă.
Freci gălbenuşurile cu o lingură de  zahăr până când acesta se topeşte.
Aşezi făina într-un lighenaş suficient de încăpător şi adaugi albuşurile, gălbenuşurile, sarea  şi plămădeala şi începi frământatul.
Adaugi romul şi treptat untul continuând să frămânți până când aluatul devine elastic şi nu se mai prinde de mână. Dacă aluatul cere, mai adaugi puțină făină.
Laşi aluatul să crească la loc călduț şi între timp pregăteşti umplutura astfel: toci miezul de nucă mărunțel şi îl amesteci cu 1 pahar de miere şi trei linguri de cacao. La toate acestea adaugi şi stafidele.
Mai apoi împarți aluatul în patru părți şi din fiecare întinzi câte o foaie nu prea grosuță.
Presari fiecare foaie cu crema de nuci şi rulezi.
Împleteşti foile astfel rulate două câte două.
Ai obținut astfel doi cozonaci grăsuți.
Aşezi pe fiecare în parte într-o tavă unsă bine cu unt şi presărată cu puțină făină.
Laşi cozonacii să crească în tavă măcar 15 minute.
Dai tăvile la cuptorul preincălzit la 180°C.
Cand s-au rumenit ungi cozonacii cu un sirop făcut din 1/2 pahar miere, 2 linguri apă şi o lingură rom şi mai dai la cuptor pentru încă 5 - 10 minute.

Când scoți cozonacii din cuptor este bine să nu-i laşi să se răcească dintr-o dată ci treptat, ținându-i înveliți într-un ştergar, pe marginea aragazului.