vineri, mai 01, 2015

Ciuperci in aluat fraged


Sau un alt fel de plăcintă. Cui nu-i plac plăcintele ? Vorba românului: “La plăcinte înainte “ !

Ingrediente aluat:
  • 3 gălbenuşuri
  • 400 gr făină albă
  • 1 ceaşcă de apă minerală
  • 150 gr smântână
  • 200 gr unt
  • 7 linguri de făină albă
  • un praf de sare
Preparare aluat:
Frămânți un aluat din 400 gr făină, gălbenuşuri, smântână, apă minerală şi un praf de sare, până când acesta nu se mai prinde de mână şi devine elastic. Eventual, dacă aluatul cere, mai adaugi 1 - 2 linguri de făină.
Imparți aluatul în două părți egale.
Separat, tai untul  cubulețe şi îl amesteci cu cele 7 linguri de făină.
Cele două părți de aluat le întinzi foaie cu sucitorul.
Acoperi fiecare foaie cu untul amestecat cu făină şi o pliezi în jumătate. Acoperi iarăşi cu unt şi mai pliezi foaia încă o dată.
Foile astfel pliate, le laşi la frigider, învelite în folie, pentru aproximativ 20 - 25 de minute, după care, poți să întinzi foaia de aluat.
Pe planul de lucru uns cu puțin ulei, aşezi foile pliate şi începi să le presezi uşurel cu sucitorul, până când vei obține foaia dorită.

Ingrediente umplutură:
  • 500 gr ciuperci  (din cele care-ți plac ție)
  • 1 ceapă
  • sare şi piper după gust
  • puțin ulei pentru prăjit
  • 1 legătură de mărar proaspăt
  • 250 gr smântână
  • 1 ceaşcă de vin alb
  • 1 roşie mărişoară
Preparare umplutură:
Speli, cureți şi tai ciupercile feliuțe.
Tai ceapa şi o pui la călit în puțin ulei. Tai roşia feliuțe şi o arunci peste ceapă
Adaugi peste ceapă ciupercile şi le căleşti puțin şi pe ele. Adaugi vinul şi laşi să forfotească la foc molcom aproximativ 10 - 15 minute, amestecând uşurel pentru ca să nu se prindă.
Dregi din sare şi piper.
Adaugi smântâna şi legătura de mărar tăiată mărunțel.
Laşi să se răcorească.
Aşezi prima foaie de aluat într-o tavă unsă cu unt.
Torni umplutura de ciuperci peste foaie.
Acoperi cu cea de a doua foaie, căreia îi faci din loc în loc, găurele cu o furculiță. Ungi foaia cu un ou bătut spumă şi o presari cu o linguriță de semințe de susan şi puțină sare şi piper.
Dai totul la cuptor. La 200 °C are nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a fi gata.