luni, aprilie 13, 2015

Musaca de vinete



Mâncare consistentă şi sățioasă, musacaua se găseşte pe mai toate mesele, în multe, multe variante. La rețeta originală, grecească, fiecare a mai adăugat sau a mai modificat pe ici, pe colo după imaginație şi după gust.

Ingrediente:
  • 750 gr carne tocata (amestec de vită şi porc)
  • 4 - 5 vinete sănătoase şi tinerele
  • 3 ouă
  • 2 cepe
  • 500 gr pulpă de roşii
  • 500 gr suc de roşii
  • 1/2 păhărel de ulei
  • 500 gr caş proaspăt
  • 1 ceaşcă de smântână
  • 1 pahar de vin alb
  • pătrunjel verde
  • sare, piper după gust

Preparare:
Cureți vinetele şi le tai  felii, nu mai groase de un deget. Le sărezi şi le laşi la o parte, cam 1 oră, până iese zeama amăruie din ele.
Tai ceapa fin şi o pui să se rumenească în ulei. Adaugi peste ceapă şi pulpa de roşii. Când ceapa şi roşiile s-au rumenit puțin, adaugi carnea tocată şi o laşi să sfârâie, la foc molcom, adăugându-i sucul de roşii. Când este rumenită o laşi să se răcească, după care o dregi din sare şi piper şi o amesteci cu pătrunjelul tăiat mărunt şi cu ouăle bătute.
Intre timp, când feliile de vinete s-au scurs, le clăteşti de sare, le usuci şi le prăjeşti, nu prea tare, doar o undă de ulei, pe o parte şi pe cealaltă.
Incepi să aşezi în tavă straturi de felii de vinete şi straturi de carne, stropite cu vin şi intercalate cu straturi de caş ras, amestecat cu smântână. Inchei cu un strat de caş şi smântână.
Dai tava la cuptor pentru 30 - 35 de minute la 200°C.


Poftă bună !