miercuri, martie 04, 2015

Profiterol



O reteta destul de elaborata insa tare, tare delicioasa. Are practic trei etape: preparare bignè (choux daca vrei), preparare crema chantilly, preparare crema de ciocolata.
Sa trecem asadar la treaba ca avem multe de facut.

Ingrediente bignè:
  • 150 gr faina alba
  • 150 gr unt
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 4 oua
  • un praf de sare
Preparare bignè:
Intr-o oala pui la fiert apa, un praf de sare si untul.
Cand apa aproape clocoteste iei oala de pe foc si adaugi in ploaie faina si zaharul.
Incepi sa amesteci cu grija.
Pui iarasi oala la foc molcom  si amesteci in continuare pana cand aluatul se desprinde de pe peretii oalei si sfaraie frumusel.
Lasi aluatul sa se racoreasca si mai apoi adaugi pe rand ouale, amestecand bine, bine intre un ou si altul.
Amesteci aluatul pana cand devine omogen si pufos.
Tapetezi o tava cu hartie de copt.
Cu ajutorul unui pos formezi in tava bilute de aluat distantate in asa fel incat sa nu se lipeasca unele de altele in timpul coacerii.
Le lasi la cuptor la 180°C pentru aproximativ 30 de minute.

Ingrediente crema Chantilly:
  • 500 gr smantana proaspata
  • 100 gr zahar pudra
  • esenta de vanilie
Preparare crema Chantilly:
Smantana trebuie sa fie foarte rece.
Incorporezi in smantana zaharul si vanilia si incepi sa mixezi bine bine, cu miscari circulare, de jos in sus, pana cand crema isi dubleaza volumul si devine spumoasa.

Ingrediente crema de ciocolata:
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar pudra
  • 400 gr ciocolata menaj (rasa)
  • 3 linguri cacao
  • 1 ceasca de lapte dulce
  • 1 fiola esenta de vanilie
Preparare crema de ciocolata:
Intr-o craticioara, la foc molcom, topesti untul si ciocolata.
Adaugi vanilia, laptele, zaharul pudra si cacaoa si amesteci cu grija (tot la foc molcom) pana cand crema este omogena.

Urmatorii pasi:
Cand tava cu bignè s-a racit, faci fiecaruia o gaura cu varful cutitului si ajutandu-te de un pos umpli fiecare bignè cu crema Chantilly.
Acoperi bunatatile astea cu crema de ciocolata si le lasi la frigider 30 de minute inainte de a le servi.

Pofta Mare !