joi, martie 19, 2015

Paine impletita


O altă rețetă de pâine, ce se prepară rapid şi se mănâncă şi mai rapid, de bună şi fragedă ce este.

Ingrediente:
  • 1 kg de faină albă
  • 16 - 18 gr drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 1 lingurițǎ de sare
  • 1 lingurǎ de ulei
  • o bucățicǎ de unt mare cât o nucă
  • apă cât cere aluatul
Preparare:

Amesteci bine drojdia cu zahărul şi o desfaci într-o cănuțǎ de apǎ caldǎ. Adaugi puținǎ fǎinǎ şi o bați bine până când vei obține o plǎmǎdealǎ fără cocoloaşe, de consistența unei smântâni groase.
Intr-un castron încăpător amesteci făina cu sarea, adaugi plămădeala şi începi să frămânți. Adaugi uleiul şi untul şi frămânți energic, adǎugând câte puținǎ apǎ.
Când aluatul a devenit omogen şi nu se mai lipeşte de mână, laşi să crească intr-un loc călduț şi ferit de curenți de aer.
Când aluatul a crescut binişor, rupi bucăți  din care modelezi rulouri de lungimea pe care o doreşti şi începi să împleteşti pâinea.

Eu adaug şi semințe de susan sau de mac deoarece dau un gust bun însă asta depinde de gustul fiecăruia.
Poți sǎ împleteşti şi chifle din aluatul acesta.
Aşezi pâinea în tava tapetatǎ cu hârtie de copt şi o dai la cuptor.
In cuptorul preincălzit la 200 °C, pâinea are nevoie de aproximativ 30 - 35 de minute pentru a se coace.


Poftă bună !