luni, martie 09, 2015

Macinici Sfintisori



S-au terminat zilele Babelor capricioase, acum senine, acum inviforate ce schimba vremea dupa cum le ploua si de maine intram in zilele Mosilor.
Lasam in urma Iarna si ne pregatim sa intampinam Primavara. Ca de aceea zilele acestea se mai numesc si Cap de Primavara.
Pentru plugari este Sambra Plugului si pe unde traditia se mai respecta, gospodarii scot im mod simbolic plugul si incheie tovarasie pentru ca  brazdele sa le fie bogate si munca rodnica !

Tot astazi este ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta si toate gospodinele pregatesc Macinicii. Colaceii astia modelati in chip antropomorf, simboluri ale infinitului, ale legaturii dintre divinitate si om, au multe nume. In functie de zona in care popositi la masa, gospodina va va pune in blid Sfintisori, Mosi de Paresimi, Macinici, Mucenici sau Bradosi. Dupa cum au mai multe nume tot astfel au si mai multe metode de preparare. Insa indiferent daca sunt copti sau fierti, un lucru este sigur: sunt tare gustosi.

Ingrediente:
  • 750 gr faina alba
  • drojdie cat o nuca marisoara
  • 1 lingurita de sare
  • apa cat cere aluatul
  • 7 linguri de miez de nuca
Pentru sirop:
  • 7 linguri de miere
  • 3 linguri de zahar
  • esenta de lamaie
  • 1 ceasca de apa
Preparare:
Incepi sa framanti din faina, sare, drojdie si apa un aluat simplu ca de paine. Cand a devenit elastic si nu se mai tine de mana, lasi aluatul la dospit 30 de minute. Mai apoi rupi bucati de coca din care rasucesti snururi nu prea groase. Le impletesti  in forma de opturi si le dai la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Prepari intre timp siropul astfel:
Intr-o craticioara pui la fiert apa, mierea si zaharul pana se ingroasa putin. La sfarsit adaugi si esenta de lamaie.

Dupa ce scoti Macinicii de la copt, torni siropul peste ei, presari apoi miezul de nuca si lasi sa se inmoaie.