duminică, februarie 15, 2015

Prajitura Amandina


Amandinele sunt printre cele mai gustoase prajituri si alaturi de savarine si de eclere sunt in mod sigur legate de cele mai dulci amintiri ale copilariei.
Nu sunt foarte greu de pregatit insa au dichiseala lor aparte. Cu putina rabdare si atentie la ingrediente vei obtine un desert de zile mari.
La cat sunt de gustoase, eu spun ca merita efortul !

Ingrediente blat:
  • 9 oua
  • 6 linguri faina alba
  • 3 linguri de cacao
  • 6 linguri zahar (aproximativ 150 gr)
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom
  • un praf de sare
Prepararea blatului:
Separi albusurile de galbenusuri.
Bati albusurile spuma cu un praf de sare.
Treptat adaugi zaharul si continui sa bati pana ce acesta se topeste si ai obtinut o spuma consistenta.
Incorporezi pe rand galbenusurile, apoi faina amestecata cu cacao.
Adaugi mai apoi si apa, uleiul, praful de copt si esenta de rom.
Mixezi compozitia aceasta pana cand devine perfect omogena si fina.
Tapetezi o tava cu hartie de copt si preincalzesti cuptorul la 180°C.
Torni compozitia in tava si o dai la cuptor. In 30 de minute este gata.

Ingrediente crema:
  • 250 gr unt
  • 250 gr zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri cacao
  • 1 fiola esenta de rom
Prepararea cremei:
Pregatesti crema asezand vasul in care vei mixa ingredientele deasupra unui vas cu apa fierbine. Mare atentie sa nu te oparesti.
Mixezi zaharul impreuna cu untul.
Adaugi unul cate unul galbenusurile si mixezi bine.
Adaugi cu grija cele 3 linguri de cacao si esenta de rom si continui mixarea cremei pana cand devine spumoasa.

Ingrediente sirop:
  • 1 cana de apa
  • 5 linguri de zahar
  • 1 ceasca de cafea
Prepararea siropului:
Se pun sa fiarba intr-o craticioara apa impreuna cu zaharul.
Cand clocoteste se adauga o ceasca de cafea tare.
Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

Ingrediente  fondant:
  • 350 gr zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura miere de albine
  • apa atat cat sa umezeasca zaharul
Preparare fondant:
Intr-o craticioara asezi la foc zaharul cu apa la foc domol. Cand siroul se leaga dai la o parte.
Adaugi mierea de albine.
Asezi craticioara deasura unui vas mai larg in care ai pus gheata si incepi sa mixezi energic.
Adaugi cu grija cele 2 linguri de cacao si lingurita de zeama de lamaie si continui sa mixezi.

Cum asamblezi prajitura:
Dupa ce blatul s-a racit, il tai in lung astfel incat vei obtine doua foi.
Insiropezi prima foaie, ungi bine cu un strat de crema, asezi deasupra cea de a doua foaie si o insiropezi cu grija si pe aceasta. 
Tai foile cubulete mai mici sau mai marisoare dupa cum dorest.
Acoperi prajiturelele obtinute cu fondant. Nu te speria daca intre timp fondantul s-a intarit. Este suficient sa-l incalzesti putin la bain-marie pana devine fluid.
Mai faci fiecarei prajiturele cate un mot de crema si le dai la frigider.