vineri, februarie 20, 2015

Placinta cu varza


Se prepara repede si deoarece este gustoasa se mananca tot la fel de repede.  Aluatul este fraged si se potriveste tare bine cu gustul verzei. Pentru a o pregati ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

pentru aluat
  • 750 gr faina alba
  • 7 linguri de ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • drojdie aproximativ 14 gr
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • apa calduta cat cere aluatul
pentru umplutura
  • 1 varza murata potrivita ca marime (1,5 - 2 kg) si nu foarte acra
  • 2 cepe 
  • ulei pentru prajit
  • sare si piper dupa gust
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita cimbru 

Cum prepari placinta:
Freci zaharul cu drojdia si putina apa calda. Amesteci faina cu sarea si cimbrul uscat. Adaugi in faina drojdia si incepi sa framanti. Treptat adaugi uleiul de masline si cate putina apa calduta. Framanti pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana si devine omogen si elastic. Acoperi aluatul cu un stergar si il lasi sa dospeasca intr-un loc caldut.
Tai ceapa fin si o pui la calit in ulei.
Toci varza  si o pui la calit peste ceapa.
O amesteci cu grija sa nu se prinda si adaugi boiaua.
O lasi sa forfoteasca mocnit pana cand se inmoaie bine.
Dregi varza din sare, piper si cimbru si o lasi sa se raceasca putintel.
Din aluat intinzi o foaie potrivit de grosuta. Adica nu mai grosuta de un degetel.
Cand varza s-a racorit o asezi in strat grosut peste foaia de aluat.
Rulezi foaia si o inchizi la capete.

Asezi placinta in tava tapetata cu foaie de copt si o dai la cuptorul pe care l-ai preincalzit la 200°C. Dupa aproximativ 40 de minute este gata de scos din cuptor.