marți, februarie 10, 2015

Covrigei si colacei cu susan


De cand ma stiu mi-au placut covrigii si colaceii. Si cei simpli dar si cei cu mac sau cu susan. Cand sunt scosi din cuptor parca se umple casa de lumina si de mireasma calda si bogata. Se pregatesc destul de usor si ai nevoie de putine ingrediente.

Iata de ce ai nevoie:
  • 750 gr faina alba
  • drojdie (cat o nuca)
  • 1 lingurita de sare
  • 75 gr unt
  • 5 linguri de smantana proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • apa cat cere aluatul
  • 200 gr seminte de susan
Desfaci drojdia in putina apa calduta cu o lingurita de zahar.
Amesteci sarea in faina.
Adaugi la faina drojdia, untul si smantana si incepi sa framanti.
Treptat adaugi cate putina apa calduta si framanti energic pana cand aluatul este omogen, elastic si nu se mai lipeste de mana.
Lasi aluatul sa creasca timp de 20 - 30 de minute la loc cald si ferit de curenti de aer.
Incalzesti cuptorul la 200°C
Iei bucatele din aluat si incepi sa intinzi funiute pe care le impletesti dupa placul tau si dupa forma pe care vrei sa o aiba colaceii.
Imbraci colaceii in seminte de susan sau daca preferi in seminte de mac.
Tapetezi tava cu hartie de copt si asezi cu grija colaceii.
Dai la cuptor, la inceput la temperatura mai mare (200°C), sa prinda colaceii crusta aurie, iar mai apoi lasi cuptorul la temperatura mai mica (170 - 180°C). In aproximativ 20 de minute sunt gata de scos din cuptor.
Pofta mare !