vineri, ianuarie 02, 2015

Tort rasturnat cu fructe




Un tort  pe cat de nepretentios pe atat de parfumat. Se prepara destul de rapid si nu-ti cere sa ai diploma de maestru cofetar pentru a obtine acesta bunatate.


Ingrediente: 2 mere
2 pere
1 portocala
150 grame zahar
250 grame faina
1 plic praf de copt
1 praf sare
5 oua
50 grame unt
                     7 linguri de zahar pentru caramel
                    esenta de rom

Preparare: 
Preincalzeste  cuptorul la 180 °C
Amesteca faina cu praful de copt si un praf de sare

Intr-o forma de tort   caramelizeaza cele 7 linguri de zahar. 
Taie fructele feliute si elimina samburii.
Peste zaharul caramelizat  aseaza feliutele de fructe, stropeste-le cu esenta de rom, aseaza peste ele untul taiat cubulete si lasa-le la cuptor timp de 10 - 15 minute.
Intre timp  pregateste aluatul in felul urmator:
- bate albusurile spuma
- incorporeaza zaharul si  mixeaza pana se intaresc bine
- adauga treptat galbenusurile
- adauga faina in ploaie
- mixeaza totul pana cand vei  obtine o compozitie fina si uniforma
Toarna aceasta compozitie  peste fructele coapte si lasa totul la cuptor pentru aproximativ 25 - 30 de minute.
Testul cu scobitoarea are sa-ti arate daca tortul este copt sau nu. Trebuie doar sa infingi scobitoarea cat mai in mijlocul formei si daca atunci cand o scoti, ramane curata si fara bucatele de compozitie lipite de ea, este semn ca tortul este bine copt.
Lasa tortul sa se raceasca in forma si prepara la o parte un siropel din apa, zahar si esenta de lamaie, sau din compot de fructe.
Cand tortul s-a racit nu mai ai altceva de facut decat sa-l rastorni cu grija pe un platou si … 

Pofta buna !