vineri, ianuarie 16, 2015

Sarmale


Sunt atat de multe feluri de a pregati sarmalutele … 
De la celebra reteta a lui Pastorel Teodoreanu, la delicioasele retete culese si magistral prezentate de Radu Anton Roman si pana la sarmalutele cu care ne delecteaza mamele si  bunicile noastre.
Si toate sunt savuroase si irezistibile cand se prezinta insotite de mamaliguta si smantanica.
Si acum urmeaza sarmalutele asa cum le pregatesc eu.


Ingrediente:
  • 600 gr carne tocata de vita
  • 400 gr carne tocata de porc
  • 400 gr sunculita afumata taiata feliute
  • 3 cepe
  • 1 cana de orez
  • 500 gr pulpa de rosii
  • 500 gr suc de rosii
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • 1 morcov
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 3 cani de vin alb
  • sare si piper dupa gust
Preparare:
Speli, cureti si tai marunt patrunjelul verde si ceapa.
Cureti si dai pe razatoarea fina morcovul.
Amesteci carnea tocata cu ceapa, orezul, pulpa de rosii, patrunjelul, morcovul si boiaua dulce. Sarezi si piperezi si omogenizezi bine acest amestec.
Alegi si cureti frunzele in care vei inveli sarmalele. Eu am folosit frunze de varza alba murata, frunze de vita de vie si frunze de stevie. In combinatia aceasta parca ies mai gustoase.
Dupa ce invelesti sarmalele incepi sa le asezi in oala in straturi.
Pe fundul oalei asezi un prim strat de frunze, dupa care, asezi straturile de sarmalute intercalate cu straturi de feliute de sunculita afumata.
Si nu uita sa presari intre straturi cimbru uscat.
Cand ai asezat si ultimul strat de sarmale, acopera totul cu un amestec de pulpa de rosii, bucatele de sunculita afumata si fasii de varza murata.
Toarna cu grija sucul de rosii, vinul si putina apa, astfel incat lichidul sa acopere straturile de sarmale.
Se intelege ca pentru a cladi toate aceste straturi de bunatati ai nevoie de o oala suficient de incapatoare.
Dai oala la cuptor si o lasi sa forfoteasca indelung si molcom, adica aproximativ 2 ore la 140°C.
Sarmalutele se inteleg tare bine cu mamaliguta si le sta tare bine invelite in smantana grasa.
Pofta buna !