miercuri, ianuarie 28, 2015

Placintele cu dulceata


Merg tare bine la micul dejun alaturi de un pahar de lapte cald si sunt pufoase si nepretentioase.


Pentru aluat ai nevoie de:
  • 500 gr faina alba
  • 250 gr unt
  • 1 ceasca de zahar
  • 1 ceasca de lapte caldut
  • 1 ou
  • drojdie (daca-i drojdie uscata pui un pliculet iar daca-i drojdie proaspata pui o bucatica de marimea unei nuci)
  • esenta de portocale
  • 1/2 lingurita de sare
Aluatul se pregateste simplu de tot. Amesteci faina cu sarea si zaharul, apoi  dizolvi drojdia in putin lapte cald si putin zahar si o adaugi si pe ea in faina.
Incorporezi apoi oul, laptele, untul si aroma de portocale si incepi sa framanti. Treptat mai adaugi putina apa calduta si continui sa framanti pana cand aluatul este omogen si nu se mai lipeste de mana.
Imparti aluatul in 4 parti si din acestea intinzi foi (sa nu fie prea subtiri) pe care  le ungi cu dulceata. Eu am folosit dulceata de capsuni si dulceata de portocale insa poti sa ungi foile cu dulceata ta preferata. In functie de cat de dulce vrei sa iasa, ungi foile cu mai multa sau mai putina dulceata.
Rulezi foile si le asezi in tava tapetata cu hartie de copt unsa cu putin unt.
Coci in cuptorul preincalzit la 200°C. In aproximativ 30 - 35 minute este gata.
Taina: cand incepi sa framanti este bine ca toate ingredientele sa aiba cam aceeasi temperatura.