vineri, ianuarie 02, 2015

Paine aromata



Nimic nu egaleaza aroma si bunatatea painii facute in casa. Ai nevoie doar de faina de calitate, drojdie, rabdare si un cuptor bun. Ajuta si o doza de creativitate deoarece poti sa experimentezi diferite impletituri ale aluatului si cu ajutorul condimentelor sau al unor seminte vei obtine painite delicioase.

Ingrediente:
                                1 kg de făină albă 
                                 40 - 50 gr drojdie
                                apă călduţă cat cere aluatul
                                1 linguriţă de zahăr
                                1 linguriţa rasa de sare
                                200 grame de seminte de floarea soarelui crude, decojite
                                condimente, dupa gust: cate 1/2 de lingurita de cimbru, patrunjel, boia de ardei dulce, piper 
Preparare:
Incepe prin a freca bine drojdia impreuna cu lingurita de zahar si putina apa calduta pana cand vei obtine o pasta omogena de consistenta smantanei groase. Adauga la aceasta o mana de faina si continua sa o amesteci bine, atat cat sa-ti iasa o plamadeala moale si fina. Dupa ce a inceput sa faca basici, las-o sa se odihneasca si sa dospeasca la loc caldut, acoperita cu un stergar.
Dupa ce creste bine torni plamadeala peste faina in care ai adaugat deja sarea. Incepi sa framanti si treptat adaugi apa calduta, condimentele si semintele de floarea soarelui astfel incat  sa se formeze un aluat consistent, elastic, potrivit de tare si care nu se lipeste de maini.
Se impleteste aluatul si se lasa in tava sa mai creasca la loc caldut.
Se coace timp de 40 - 50 de minute in cuptorul preincalzit la 180°C.